WONING JE Schilde

Nieuwbouw vrijstaande woning met kantoor

Een relatief smal en diep perceel, dat aan westelijke zijde aan een gewestweg grenst. Het resultaat werd een compacte en tegelijkertijd lichte, ruimtelijke en open doorzonwoning met thuiskantoor, die in permanente dialoog staat met het bos op het perceel en de honderdjarige eiken naast de straat. Ze contrasteert met de organisch ontworpen tuin, die de contouren van de al aanwezige bomen volgt.

De woning is een vrijstaand object tussen de bomen, een eenvoudig leesbaar bakstenen volume op een robuuste plint in geprefabriceerd beton, met grote, expressieve raampartijen, deels ingevuld met gestructureerd glas. De plint tilt de woning boven het maaiveld. De olijfgrijze gevelsteen sluit aan op de kleur van de omringende bomen. Het horizontale gevelmetselwerk met diepe lintvoegen en een afwisselend metselwerkverband krijgt een verticale accentuering ter hoogte van de verdiepingsvloer en de dakplaat. De uitgesproken dakrand en het contrasterende buitenschrijnwerk in geanodiseerd aluminium verlenen het geheel een zekere lichtheid.

Binnen valt de enorme interne ruimtelijkheid op; een vrij plan met een fluïde opeenvolging van ruimtes via kamerhoge doorgangen, een minimum aan circulatie en – waar je je ook bevindt – langse en dwarse zichtassen op de bomen. Overal geniet je van maximale lichtinval en connectie met het bos, met de nodige geborgenheid ten opzichte van de weg. Alles wordt gekenmerkt door een precieze maatvoering en terugkerende verhoudingen.

Daarnaast speelt een voortdurende dynamiek tussen horizontaliteit en verticaliteit. Die laatste krijgt vorm in een vide aan de dubbelhoge eetkamer en een open trap als verbinding tussen de beide verdiepingen. De zitruimte is lager en wordt van de tegenoverstaande keuken gescheiden door een centraal zwevend meubel met een dubbele functie. Aan de ene zijde is ze tv- en barkast met een in de vloer verzonken haard, aan de andere is ze een horizontaal open keukenmeubel.

Op de bovenverdieping bevinden zich de slaapkamers, een lange dressing, een open badkamer met apart toilet en een was- en technische ruimte. De badkamer – met een vrij geplaatst meubel met tegenoverstaande wastafels – is zo ontworpen dat ze ook in twee kleinere, aparte badkamers opgedeeld kan worden. Aan de straatzijde grenst een open ruimte met werktablet aan de vide, onder de schijnbaar zwevende dakplaat. Het grote zuidwestgerichte hoekraam biedt zicht op de kruinen van de oude bomen langs de weg en laat zonlicht tot ver in de woning doordringen. Een smalle, dwarse snede in de dakplaat zorgt het hele jaar door voor een subtiel lichtspel.

De zichtbare betonnen plafonds en balken in het interieur worden aangevuld met een eiken parket in een recht visgraatmotief en delen in een donkergrijs terrazzo met groen en rood marmer. Het vaste maatwerkmeubilair met terugkerende details bepaalt mee de ruimtes.

De woning bestaat als een helder, met aandacht ontworpen architecturaal volume in een spanningsveld met haar omgeving; het lijkt er simultaan in op te gaan en zich ervan te distantiëren. Dankzij juiste verhoudingen, herhalingen en detaillering ontstaat een eenheid in de veelheid aan ideeën. De woning staat als een ruimtelijke en hedendaagse compositie, ze geeft uitdrukking aan de dualiteit waaraan architectuur haar betekenis en kracht ontleent: de onlosmakelijke band met de reële, materiële en fysieke wereld tegenover het mentale, immateriële rijk van concepten, idealen, herinneringen, associaties, emoties en dromen.

Jaar
2017
Opdrachtgever
particulier, Team80 architecten
Stabiliteit
Util Struktuurstudies
Akoestiek
Daidalos Peutz
Landschap
Landinzicht
Fotografie
Nick Claeskens Photography